ImagesImagesImagesImagesImages
Αξιοθέατα
ΣΚΙΑΘΟΣ (πόλη)
Στην ομώνυμη πρωτεύουσα χτυπά η καρδιά ολόκληρου του νησιού. Εδώ, βρίσκεται το λιμάνι και σε απόσταση 4 χιλιομέτρων το αεροδρόμιο, συγκεντρώνοντας όλη την εμπορική και τουριστική κίνηση του νησιού. Η Σκιάθος κτίστηκε γύρω στο 1830, στη θέση της παλιάς πόλης. Στην αρχιτεκτονική δόμηση της πόλης κυριαρχεί το παραδοσιακό νησιώτικο ύφος, με εμφανής όμως τις επιρροές από την πηλιορείτικη αρχιτεκτονική. Μικρά κάτασπρα σπίτια με κεραμοσκεπές, μπαλκόνια, χαγιάτια και μικρές αυλές με πολύχρωμα λουλούδια συνθέτουν τις γειτονιές της Σκιάθου.

Εικόνες παραδοσιακές, γραφικές, ρομαντικές, ειδυλλιακές δημιουργούν την ιδιαίτερη φυσιογνωμία της. Στην οδό Παπαδιαμάντη, τον κεντρικότερο δρόμο της πόλης υπάρχουν πολλά τουριστικά καταστήματα και το σπίτι του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, το οποίο λειτουργεί ως μουσείο. Η μικρή χερσόνησος Μπούρτζι, χωρίζει το λιμάνι της Σκιάθου στα δύο. Στο εμπορικό λιμάνι και το παλιό, στο οποίο αράζουν τα ψαροκάικα και τα καραβάκια που κάνουν το γύρω του νησιού. Πάνω στη μικρή πευκόφυτη χερσόνησο υπάρχουν τα ερείπια του ενετικού φρουρίου που έκτισαν οι αδερφοί Γκίζι το 1207 όταν κατέλαβαν το νησί. Το φρούριο καταστράφηκε το 1660 από τον ναύαρχο Μοροζίνη.

Σήμερα, σώζονται μόνο λίγα ερείπια από τα τείχη του, ενώ στη χερσόνησο βρίσκεται και το κτίριο του παλιού δημοτικού σχολείου, που κτίστηκε το 1906 με δωρεά του Ανδρέα Συγγρού, που τώρα λειτουργεί ως Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου και φιλοξενεί πολλές πολιτιστικές εκδηλώσεις. Αξιόλογες εκκλησίες με ιδιαίτερο αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον είναι ο ναός των Τριών Ιεραρχών, όπου φυλάσσετε η θαυματουργή εικόνα της Παναγιάς της Εικονίστρας ή Κουνίστρας, με εντυπωσιακό τέμπλο, η εκκλησία της Παναγίας της Λιμνιάς, στο νάρθηκα της οποίας φυλάσσετε και η κάρα του Αλ. Παπαδιαμάντη και η εκκλησία του Αγίου Νικολάου με το περίφημο ρολόι. Κοντά στο λιμάνι, στη περιοχή Τσιφέρι θα δείτε το τελευταίο καρνάγιο του νησιού, που ναυπηγεί, συντηρεί και επισκευάζει μικρά πλοία. Έξω από την πόλη υπάρχουν μικρές και μεγάλες αμμουδερές παραλίες, ιδιαίτερα κοσμικές και πολυσύχναστες, που προσφέρονται για κολύμπι και θαλάσσια σπορ: Μπούρτζι, Πλάκες, Κοχύλι και η εκτεταμένη παραλία της Μεγάλης Άμμου. Από τα παλιό λιμάνι ξεκινούν καΐκια που κάνουν το γύρω του νησιού και αγκυροβολούν σε κρυφά λιμανάκια, στο νησάκι Τσουκριά με μια ονειρεμένη παραλία και στα φημισμένα Λαλάρια.

Η πόλη της Σκιάθου παρουσιάζει μεγάλη τουριστική ανάπτυξη, με μια πλειάδα ξενοδοχειακών μονάδων και ενοικιαζόμενων διαμερισμάτων για όλα τα γούστα και τα βαλάντια. Τα βράδια του καλοκαιριού, η Σκιάθος μεταμορφώνεται σε μια μεγάλη, πολύχρωμη και πολύβουη γιορτή. Ταβέρνες και μικρά μπαράκια στα στενά σοκάκια και μεγάλα club στον παραλιακό δρόμο προσφέρουν ξέφρενη διασκέδαση μέχρι πρωίας. Εκτός του clubbing, σημαντικές πολιτιστικές εκδηλώσεις πραγματοποιούνται στο νησί καθ’ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού. Μουσικές συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις, προβολές κινηματογραφικών ταινιών και βραδιές με παραδοσιακούς χορούς και τραγούδια ψυχαγωγούν και φέρνουν κοντά τους τουρίστες με τους νησιώτες.

Ενημερωθείτε για τις κοντινότερες παραλίες πατώντας εδώ

ΠΑΡΑΛΙΑ ΛΑΛΑΡΙΑ
Οι βράχοι – καμάρες. Η φημισμένη ακρογιαλιά που έκανε τη Σκιάθο διάσημη, με τη μεγαλόπρεπη όψη που προκαλεί δέος και θαυμασμό σε όσους την αντικρίζουν για πρώτη φορά, προσεγγίζεται μόνο από τη θάλασσα όταν επικρατεί νηνεμία.

ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ
με πολύτιμες συλλογές από την πολιτιστική κληρονομιά και την ιδιαίτερη παραδοσιακή τέχνη του νησιού. 

ΜΟΥΣΕΙΟ ΠΑΠΑΔΙΑΜΑΝΤΗ
Το σπίτι του μεγάλου έλληνα λογοθέτη έχει μετατραπεί σε μουσείο που αντικατοπτρίζει την ασκητική ζωή του, το 19ο αιώνα. 

ΚΑΣΤΡΟ
Βρίσκεται στο βόρειο άκρο του νησιού και ήταν το φυσικό οχυρό, όπου το 14ο αιώνα βρήκαν καταφύγιο οι ντόπιοι για να αποφύγουν τις επιθέσεις των πειρατών. Από τα χέρια των Βυζαντινών πέρασε στους Βενετούς και κατόπιν στους Τούρκους μέχρι την επανάσταση του 1821. 

ΥΔΡΟΒΙΟΤΟΠΟΣ ΛΙΜΝΗΣ ΣΤΡΟΦΙΛΙΑ
βρίσκεται πίσω από την παραλία στις Κουκουναριές. Είναι ένα μαγευτικό και ήρεμο τοπίο. Πολλά περιβαλλοντικά ευρωπαϊκά προγράμματα στηρίζουν τον υδροβιότοπο, ως τόπο υψηλής οικολογικής σημασίας.